Het vervangen van de distributieriem van je auto is vaak een hoofdpijndossier voor de meeste autogebruikers. Deze reparatie van de auto is namelijk erg duur en zorgt vaak voor dilemma’s. Een daarvan is bijvoorbeeld dat de reparatie vaak zo duur is, dat het kopen van een nieuwe auto soms een beter alternatief is dan het (laten) vervangen van de distributieriem. In dit artikel beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen over de distributieriem en zijn broertje, de distributieketting.
Help, mijn distributieriem is kapot! Wat nu?
Als je distributieriem kapot is, heeft je auto vaak grotere problemen dan alleen de distributieriem zelf. Dit komt omdat de distributieriem verbonden is veel met andere onderdelen in de motor.
De distributieriem is gemaakt van een sterke vorm van kunststof, en is verbonden met verschillende soorten assen die de inlaat-en uitlaatkleppen van de motor bedienen. Aangezien er daardoor erg aan de distributieriem wordt getrokken, komt er veel druk op te staan.
Naarmate je meer rijdt komt er steeds meer stress op de distributieriem te staan en slijt deze steeds meer, waardoor de kans oploopt dat hij kan breken of rekken. Als dat gebeurt, kunnen verschillende onderdelen van de motor elkaar gaan raken die elkaar normaal gesproken niet raken. Dat veroorzaakt veel schade aan de hele motor, en vaak hebben veel meer onderdelen van de motor dan alleen de distributieriem dan ook schade als de distributieriem ermee ophoudt. In het ergste geval is je auto ‘total loss.’
Op dat moment zit er niet anders op dan de distributieriem laten vervangen, en daarmee ook alle onderdelen die schade op hebben gelopen als gevolg van het breken van de riem.
Kan ik besparen op het vervangen van mijn distributieriem?
Zoals we al eerder noemden, heeft de distributieriem invloed op behoorlijk veel onderdelen van de motor. Een van de redenen dat het vervangen van de distributieriem zo duur is, is dat veel andere onderdelen van de motor na schade aan de distributieriem ook aan vervanging toe zijn. Vaak moet sowieso de waterpomp ook worden vervangen, en soms zijn nog veel meer onderdelen in de motor aan vervanging toe. Verder moet bij het vervangen van de distributieriem vrijwel de hele motor uit elkaar worden gehaald, wat veel tijd kost.
Maar als je alleen de distributieriem laat vervangen, is de kans levensgroot dat je auto het binnen de kortste keren weer begeeft en dat je allerlei andere onderdelen dan weer moet laten vervangen. En aangezien monteurs per uur worden betaald en waarschijnlijk de hele motor dan weer uit elkaar moet worden gehaald, wordt het dan een duur(der) grapje. Hier geldt dus: goedkoop is duurkoop.
Het kan wel verstandig zijn om aan verschillende garages te vragen hoe duur het bij hun is om de distributieriem te vervangen, zodat je een overzicht hebt van waar het het goedkoopste is om de reparatie te laten doen. Dan wordt je in ieder geval niet opgelicht waar je bij staat.
Kan ik mijn distributieriem zelf vervangen?
Het is mogelijk om zelf je distributieriem te vervangen, maar het wordt sterk aangeraden om het door een garage te laten doen. Als je de distributieriem vervangt moet je namelijk de hele motor uit elkaar halen en dan weer goed in elkaar zitten. Daarnaast hebben andere onderdelen van de motor vaak ook schade opgelopen als de distributieriem het begeeft. Dit alles betekent dat je heel goed moet weten wat je aan het doen bent.
Daarnaast is het vervangen van de distributieriem zelf ook een zeer nauwkeurig werkje en verschilt het per auto hoe moeilijk het is om bij de distributieriem te komen. Dit werk kun je echt beter aan een professional overlaten, aangezien je niet nog meer schade aan je motor wilt doen.
Wat is het verschil tussen een distributieriem en een distributieketting?
Ondanks dat de functie van beide onderdelen hetzelfde is, zijn er toch een aantal belangrijke verschillen. Een distributieriem is gemaakt van kunststof, en wordt versterkt met trekdraden. Daardoor blijft de riem soepel en heeft hij veel trekkracht. Ook bevat de distributieriem zogenaamde ‘tanden.’ Deze tanden zorgen ervoor dat de distributieriem grip heeft op de draaiende delen van de motor. Door de tanden kan de distributieriem effectiever kracht geven aan deze onderdelen.
En deze punten zijn ook precies waar de distributieriem verschilt van de distributieketting. Ten eerste is een distributieketting niet gemaakt van kunststof, maar van gehard ijzer. Ook heeft een distributieketting geen ‘tanden’ maar ‘schakels.’ Om grip te krijgen op de draaiende delen van de motor hebben deze schakels gaatjes, waar de tandwielen van de draaiende delen van de motor in vallen.
Op die manier heeft de distributieketting grip op de meer draaiende onderdelen van de motor. Daardoor is een distributieketting sterker dan een distributieriem, in feite houdt een distributieketting het regelmatig zelfs vol tot de auto helemaal de geest geeft.
Waarom heeft niet elke auto een distributieketting?
Vroeger had elke auto een distributieketting, maar rond de jaren ‘00 zag je dat steeds meer auto’s geleverd werden met een distributieriem. Dit komt omdat een distributieriem minder geluid maakt, waardoor de motor stiller is. Daarnaast was het toentertijd ook duurzamer om te rijden met een distributieriem, de auto verbruikt dan namelijk minder brandstof.
Een distributieriem nam toentertijd ook minder ruimte in in de motor, waardoor het voor fabrikanten aantrekkelijker was om een riem te plaatsen in plaats van een ketting. Tegenwoordig zien we echter dat steeds meer motorfabrikanten toch weer teruggaan naar de distributieketting. Dit komt omdat de meeste van de bovenstaande nadelen voor de distributieketting door de ontwikkeling van de techniek grotendeels niet meer bestaan. En aangezien een distributieriem vaak moet worden vervangen, kiezen veel motorfabrikanten nu toch weer voor een distributieketting.
Hoe vaak moet je de distributieriem vervangen?
Vaak gaat een distributieriem ongeveer 4 a 5 jaar mee en kun je er 90.000 tot 120.000 kilometer per rijden. Sommige fabrikanten hebben andere richtlijnen dan andere. Het advies is daarom om vooral naar het instructieboekje te luisteren, al bestaat de kans natuurlijk altijd dat je distributieriem het voor die tijd opgeeft door pech. Maar als je Peugeot bijvoorbeeld uit 2007 komt en in het instructieboekje staat dat je auto een distributieketting heeft, dan is vervanging waarschijnlijk nog niet nodig.
Wat kost een distributieriem vervangen?
Hoeveel het kost om een distributieriem te vervangen is afhankelijk van hoeveel schade er is gedaan aan de motor. Volgens de info-pagina van ANWB over de distributieriem gaat het in de meeste gevallen om tussen de 300 en 1000 euro.
Hopelijk ben je met dit artikel iets wijzer geworden over alles wat met de distributieriem te maken heeft. Voor meer artikelen over de motor kun je rechts klikken, of op de homepagina-knop linksbovenin.