Motorolie bijvullen van je leaseauto. Zelf doen of laten doen?
Het grote voordeel van een leaseauto, is dat onderhoud en reparaties zijn inbegrepen in de leaseprijs. Is het tijd voor een beurt of een reparatie? Dan breng je de auto simpelweg naar de garage. De administratieve afhandeling wordt op de achtergrond voor je geregeld. Daar heb je niets mee te maken.
Maar hoe zit dat met kleine onderhoudswerkzaamheden zoals het bijvullen van motorolie? Dat is afhankelijk van je leasemaatschappij. Bij de een moet je zelf vloeistoffen zoals olie, koelvloeistof en ruitensproeiervloeistof bijvullen. Bij de andere leasemaatschappij moet je voor alles naar de garage.
Lampje gaat branden
Stel dat tijdens het rijden ineens het olielampje gaat branden. Wat doe je dan? Doorrijden of bijvullen? Het beste is om de motorolie zo snel mogelijk bij te vullen. Dit kun je zelf doen, of op korte termijn een afspraak maken bij de garage. Het is belangrijk dat je geen lange afstanden meer gaat rijden. Ben je bijvoorbeeld op weg naar je vakantiebestemming in Frankrijk, dan is het verstandiger om de motorolie zelf even bij te vullen. Eenmaal terug in Nederland kun je dan alsnog naar de garage.
Controleer voordat je vertrekt wel even of je een voorraadje motorolie bij je hebt. Controleer ook of de motorolie de juiste viscositeit heeft. Deze informatie vind je in het instructieboekje van je auto. Het is wel verstandig om na de vakantie na te gaan waarom het oliepeil zo laag was en het oliepeil lampje brandde. Mogelijk verbruikt de motor meer olie dan gebruikelijk. Dat zou kunnen komen door een mankement. Het kan ook zijn dat de auto al lange tijd geen nieuwe olie heeft gekregen.
Doorrijden met een laag oliepeil
Motorolie vervult meerdere belangrijke functies. De motor bestaat uit allemaal bewegende delen, die langs elkaar heen schuren. Dankzij de motorolie bewegen die delen soepel langs elkaar heen, zonder schade aan te richten. En dan is er nog een tweede belangrijke eigenschap. De olie zorgt ervoor dat de warmte afgevoerd wordt. Het houdt dus (mede) de temperatuur van de motor onder controle.
Wanneer de motor te weinig olie bevat, schuren onderdelen langs elkaar heen. Dat zorgt voor ernstige motorschade. Meestal ontstaan er groeven in de cilinderwanden. Daardoor zijn de cilinders niet meer goed afgesloten en verandert de samenstelling tussen de brandstof en de zuurstof.
Uiteindelijk gaat de motor steeds minder goed lopen. Hoe langer je wacht, hoe verder de motor kapot gaat. De enige oplossing is een grondige revisie wat minstens enkele duizenden euro’s kost.
Dus gaat het lampje van de motorolie branden? Zorg dan dat de olie op korte termijn wordt bijgevuld of vervangen.